REFLEKSOLOJİ ve MASAJ TÜYOLARI

Şeyma YILDIZ
3 min readApr 7, 2021

--

Photo by Rune Enstad on Unsplash

Refleksoloji Nedir?

Refleksoloji; ayak, el, yüz ve kulaktaki refleks noktalarına özel yapılan basınç ile beyinin ilgili bölgelerinin uyarılmasını sağlayarak vücutta sinirsel, hormonal ve enerjik etkiler oluşturan tamamlayıcı tıp uygulamasıdır.

Refleksoloji ve masaj uygulamaları; 5 ana başlıktan oluşan tamamlayıcı tıpın “manipülatif ve beden temelli” uygulamaları arasında yer alır. Manipülatif ve beden temelli uygulamalar; öncelikle kemikler, eklemler, yumuşak dokular, diğer vücut sistemleri ve yapısı üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu uygulamaların temelini Çin, Hindistan ve Mısır’daki geleneksel tıp yöntemleri oluşturmaktadır.

Tarih boyunca pek çok toplum terapik uygulamaları ayaklar üzerinde çalışmış ve şifa için ayakları kullanmışlardır. Batı’da refleksoloji olarak bilinen uygulamanın Amerikalı KBB doktoru Dr. William H. Fitzgerald tarafından bugün neredeyse yeniden keşfedildiği ortaya konulmuştur. Fitzgerald, eski akupunktur tekniklerini temel alarak “Bölge Terapisi” adını verdiği uygulamayı geliştirmiştir.

Bölge (Zon) Teorisi

Bu teoriye göre vücudu on dikey bölgeye ayıran enerji kanalları vardır. Enerjinin arttığı kanallar (hayali çizgiler) “zon” olarak adlandırılır. Yukarıdaki görselde görülen yansıyan noktalar, bu zonlar üzerindeki organlar ile bağlantılıdır. Bedenin sol tarafındaki organlara giden refleksler sol ayakta bulunurken, sağ taraftaki organlara giden refleksler sağ ayakta bulunur. Bedenin ortasındaki organlar her iki ayakta da uyarılır. Zonlardaki enerji akışında yaşanacak bir durgunluk veya tıkanıklık o zon üzerindeki organların fonksiyonunu etkiler. Zon terapisi ile uygun enerji akışının yeniden sağlanması amaçlanır.

Kaynak: feridunkunak.com.tr

El mi? Ayak mı?

El ve ayaktaki refleksler birbiriyle paraleldir. Ancak elde bulunan refleks alanları ayaktaki kadar etkili sonuç vermediğinden dolayı tedavi için genellikle ayaklar tercih edilmektedir.

Tedavi Yoğunluğu

Kronik durumlarda; ilk 1 hafta her gün, sonrasında 1 ay boyunca haftada 1 seans, sonrasında ise aylık seanslar ile tedaviye devam edilebilir. Hedeflenen iyileşmeye ulaşılana kadar veya hasta kendini iyi hissedene kadar uygulamalara devam edilebilir. Vücudun tedaviye verdiği tepkiyi gözlemlemek için iki seans arasında bir veya iki gün olmalıdır. Verilen tepkiler fiziksel olabileceği gibi duygusal da olabilir. Ortalama 8 seans tedaviden sonra hastanın durumu yeniden değerlendirilebilir. Şikayetler yeniden meydana gelirse birkaç gün arayla uygulanacak 2–3 seans terapi ile vücut yeniden dengelenebilir. Sağlıklı beslenme, egzersiz, uygun sosyal koşullar ile birlikte uygulanan doğru refleksoloji teknikleri sayesinde beklenenden daha fazla etki görülebilir.

Kaynak: Google görseller

Uygulama Alanları

Bir seansı genellikle 30 ile 60 dakika arasında süren refleksoloji uygulaması, çeşitli hastalıkların tedavisinde yardımcı rol oynayabilir.

Epilepsi, uyku sorunları, öğrenme ve iletişim güçlüğü, nörolojik bozukluklar, dikkat eksikliği, sindirim ve kabızlık sorunları, fiziksel ve romatizmal rahatsızlıklar, böbrek ve idrar sorunları, alerjiler, menstrual gerginlikler, hamilelik semptomları, depresyon ve otizm gibi alanlarda yapıcı etkilere sahiptir.

Kaynakça: İntegr Tıp Derg. 2014;2(1):26–42

Prof.Dr.Ayşegül BİLGE Refleksoloji Terapisi Sunumu

--

--