FARKLI KÜLTÜRLERDE RENKLERİN DİLİ

Şeyma YILDIZ
4 min readMar 5, 2021

--

Hepimiz farklı renklerin insan psikolojisi üzerinde farklı etkileri olduğunu duymuşuzdur. Peki sizce bir rengin herkes tarafından algılanışı aynı mıdır? Yapılan araştırmalar aynı rengin farklı kültürlerde, farklı anlamlar kazandığını gösteriyor. Haydi gelin hangi renk, hangi kültürde, ne çağrıştırıyor birlikte keşfedelim!

Kırmızı

Photo by nick on Unsplash

Kırmızı renk genellikle aşk ve tutkuyu çağrıştırsa da farklı kültürlerde farklı anlamlar kazanıyor. Hint kültüründe saflığı, doğurganlığı ve zenginliği temsil ederken; Güney Afrika’da yası temsil ettiğini görüyoruz. Ayrıca bayraklarındaki kırmızı renk şiddeti ve kurban edilmeyi simgeler, kurban edilen kişi bağımsızlığı için mücadele etmiş olandır. Tayland geleneğinde her gün başka bir renk için ayrılmaktadır, kırmızı renk pazar gününü simgeler ve Güneş Tanrısı Suyra ile ilişkilendirilir. Çin kültüründe hem cenazeyi hem düğünü simgelerken, Japon kültüründe yalnız kadınların sembolüdür. Türk geleneğinde ise canlılık, hareketlilik, güç, azim ve bağımsızlığın sembolü kırmızı renktir.

Sarı

Photo by Herson Rodriguez on Unsplash

Sarı renk pek çok insan için neşeli ve samimi bir anlam taşısa da farklı kültürlerde bazı istenmeyen durumları da ifade ediyor. Fransa’da kıskançlık, ihanet, zayıflık, tezatlık gibi durumları ifade edip, İran’da da hastalık ve nefretin sembolü olan sarı renk; Eski Mısır’da gözden düşme, kıskançlık ve utanç anlamlarını taşıyordu. Bunların yanı sıra Japon kültüründe Kraliyet Savaşları’ndan bu yana zenginlik ve cesaretin sembolüdür, savaşçılar kıyafetlerinde sarı kasımpatı kullanarak hükümdarın ve kraliyet ailesinin cesaretine dikkat çekerler. Çin’de hükümdarın cennetin merkezinde oturduğu inancı sarı rengin benzer şekilde krallık ve saltanat sembolü olma sebebidir. Amerikan kültüründe altın, para, başarı ve niteliği simgelediğinden Amerika halkının yüksek rütbelileri için ayrılmış yerlerde sarı renk hakimdir. Tayland geleneğinde şans anlamına gelir. Aynı zamanda Pazartesi günü sarı renk için ayrılmıştır. Son olarak Türk kültüründe bu renk, altın ve pratiklik anlamları taşır, Dünya’nın merkezinin sembolüdür.

Yeşil

Photo by Hoach Le Dinh on Unsplash

Yeşil renk pek çok toplumda doğa, ekoloji ve orduyu çağrıştırmaktadır fakat farklı anlamlar kazandığı kültürler de var elbette. Batı kültüründe yaz mevsimi, para, ferahlık kavramlarını çağrıştırmasının yanında kıskançlık, aç gözlülük ve tecrübesizliğin de sembolüdür. İrlanda’nın ulusal rengi olarak belirlenen yeşil renk, şansın temsilcisidir. Asya ve Doğu geleneklerinde sonsuz yaşam, yeni başlangıçlar, verimlilik, gençlik, sağlık ve bolluğu simgeler. Türk kültüründe ise gençlik, yenilenme ve tabiat yeşil renkle temsil edilir.

Mavi

Photo by Jakub Jacobsky on Unsplash

Mavi renk denilince aklına gökyüzü ve deniz gelmeyenimiz yoktur muhtemelen. Mavi, dünya genelinde sonsuzluk ve umut simgesi olarak görülse de farklı anlamlar kazandığı kültürler de yok değil. Batı kültüründe melankolik duyguların, otoritenin ve maskulenliğin temsilcisi olan bu renk, güven hissini çağrıştırdığı için bankalar tarafından sıkça kullanılmaktadır. Dünya genelinde erkek çocukları simgelese de Çin’de kız bebekler için hakim bir renktir. Orta Doğu kültüründe güven ve koruma duygusundan farklı olarak cennet, ruhanilik, ölümsüzlük gibi kavramları temsil eder. Türk geleneğinde ise güç ve kuvvetin sembolüdür.

Mor

Photo by Sandro Katalina on Unsplash

Mor renk Doğu ve Batı kültürüne sahip pek çok toplumda sadakat, zenginlik ve güç kavramlarını çağrıştırır. Buna karşıt olarak İngiltere ve İtalya gibi bazı Avrupa ülkelerinde bu renk ölüm, matem ve yas simgesidir. Ukrayna’da dayanıklılık, sabır, güven kavramlarının temsilcisiyken, Amerika Birleşik Devletleri’nde şeref ve cesaretin sembolik rengidir.

Siyah

Photo by Dynamic Wang on Unsplash

Siyah renk pek çok toplumda matem, korku, ölüm ve üzüntünün simgesidir. Bunun tam tersi olarak Eski Mısır ve Kuzey Afrika geleneklerinde verimli toprak ve bereketin rengi olarak kabul edilir. Batı kültüründe matem, şıklık ve zarafetin sembolü olan siyah renk, Çin geleneğinde kış mevsimini ve kuzeyi temsil eder. Benzer şekilde Türk kültüründe de kuzeyin temsilcisi olan renk, aynı zamanda toprak, güç, kader, yas ve alt tabakayı simgeler. Hint ve Japon toplumlarında ise siyah renk; kaos, evrensel madde ve özü sembolize eder.

Bir rengin bu kadar farklı anlamlar çağrıştırması sizi de şaşırttı öyle değil mi? Pek çok yerde olduğu gibi burada da görüyoruz ki farklılıklarla her şey daha anlamlı ve güzel, dünya farklılıkları kucakladığımız kadar güzel. Sevgiyle kalın…

--

--